Uutiset

Huippunimet Jorma Hynninen, Kalevi Kiviniemi ja Ilkka Paananen konsertoivat tuomiokirkossa

14.6.2018 14.47

Jorma Hynninen & Kalevi Kiviniemi. Kuva Heikki Tuuli_S.jpg

Suvisunnuntain iltamusiikit alkavat

Suomalaisen säveltaiteen kärkinimiin kuuluvat baritoni Jorma Hynninen ja urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi ja pianotaiteilija Ilkka Paananen konsertoivat Lapuan tuomiokirkon kesäkonserttisarjan alkajaisiksi Oskar Merikannon, Toivo Kuulan ja Kalevi Kiviniemen juhlavuoden kunniaksi.

Säveltäjä ja urkutaiteilija Oskar Merikannon syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Toivo Kuulan kuolemasta taas 100 vuotta. Lisäksi urkutaiteilija Kiviniemi täyttää Lapuan konsertin viikonloppuna 60 vuotta. Juhlakonsertin ohjelma käsittääkin juuri Merikannon ja Kuulan teoksia.

Baritoni Jorma Hynnistä pidetään suomalaisen laulutaiteen historian suurimpana tulkkina kautta aikojen sekä poikkeuksellisen mittavan uran tehneenä ooppera-, lied- ja konserttilaulajana. Hänen kansainvälisen uransa merkittävimpiä näyttämöjä ovat olleet mm. New Yorkin Metropolitan, Milanon La Scala ja Wienin valtionooppera. Hynninen on toiminut myös mm. Savonlinnan oopperajuhlien sekä Suomen Kansallisoopperan taiteellisena johtajana. Vuonna 1990 Jorma Hynninen nimitettiin taiteilijaprofessoriksi.

Konserttiurkuri Kalevi Kiviniemi on vast'ikään konsertoinut mm. useassa kansainvälisesti merkittävässä paikassa, kuten Pariisin Notre Damessa, Leipzigin Gewandhausissa ja Moskovan Tsaikovski-salissa. Jorma Hynnisen kanssa Kiviniemi on esiintynyt yhdessä jo vuosikymmeniä, maamme lisäksi mm. Japanissa, Saksassa ja Ruotsissa. Lisäksi taiteilijakaksikolla on useita yhteisiä levyjä. Jorma Hynninen on ollut myös "avainasemassa" sen suhteen, että Kalevi Kiviniemestä tuli muusikko. Kiviniemi oli Hynnisen tavoin vahvasti suuntautunut kuvataiteisiin ja suunnitellut pyrkivänsä Ateneumiin, mutta kun hän 17-vuotiaana soitti viulistina orkesterissa, joka säesti solistina ollutta Jorma Hynnistä Oskar Merikanto -konserteissa mm. Jalasjärvellä, Seinäjoella ja Finlandia-talon televisioidussa konsertissa, nuoren miehen suunta kääntyi väistämättä. Hynnisen taiteen vaikutus oli valtava ja Ateneum-haavet vaihtuivatkin Sibelius-Akatemiaan, jonne Kiviniemi meni aluksi laulu pääaineenaan. Jatkossa Kiviniemen yhtenä Kiviniemen uran merkittävimmistä hetkistä ovat olleet yhteisesiintymiset Hynnisen kanssa.

Ilkka Paananen on tullut tunnetuksi erityisesti laulajien pianistipartnerina. Hänen konserttimatkansa ovat ulottuneet moniin Euroopan maihin, Kaukoitään, USA:han, Meksikoon, Chileen, Taiwaniin ja Kiinaan. Jorma Hynnisen kanssa Paananen on konsertoinut mm. New Yorkin Lincoln Centerissä ja Lontoon Wigmore Hallissa. Sopraano Soile Isokosken kanssa Pananen on esiintynyt mm. Pariisissa, Lontoossa, Genevessä ja USA:ssa.

Konsertin ohjelmassa kuullaan Toivo Kuulan sekä Oskar Merikannon tunnettuja ja tuntemattomampia teoksia. Tänä vuonna vietetään myös Oskar Merikannon juhlavuotta - hänen syntymästään tulee kuluneeksi 150 vuotta. Lapuan tuomiokirkon urut ovat parhaimmillaan juuri näiden säveltäjien musiikissa.

Konserttiviikonloppuna 60-vuotta täyttävä urkutaiteilija Kiviniemi on toiminut Lapuan urkufestivaalin taiteellisena neuvonantajana kymmenen vuoden vuoden ajan. Hän on levyttänyt myös ensimmäisen soololevynsä Lapuan tuomiokirkossa. Samoin hänen ensimmäiset suuret konserttinsa ovat alkaneet samaisesta kirkosta.