Lapuan tuomiokirkko

(06) 438 5260 sakasti
0440 198 757 (suntio)

Lapuan tuomiokirkko

Tuomiokirkko (1827) on viides seurakunnan kirkoista, mutta kolmas nykyisellä paikalla. Sen rakensi Heikki Kuorikoski C. L. Engelin piirustusten mukaan. Alttaritaulu (1845) on B. Godenhjelmin. Katto- ja lasimaalaukset ovat Paavo Leinosen (1927). Nykyisen asunsa kirkko sai peruskorjauksessa v. 1977. Urut ovat Suomen suurimmat. Niissä on 85 + 6 äänikertaa. Avaa tästä urkuesite>>

Kirkkotekstiilit ovat Seppo Rihlaman ja Jorma Kaasisen suunnittelemat (1977).

Kirkossa on 1300 istumapaikkaa.

Toimituskappelina olevan sakariston yläsalin seinällä on edellisen kirkon alttaritaulu vuodelta 1791.

Tapuli ja "vaivaasukko"

Tapuli kohosi jo neljännen kirkon rinnalle vuonna 1730. Kesäisin tapulissa on ns. tapulikahvio, joka on avoinna jumalanpalveluksen jälkeen seurakuntalaisille. Tapulin nurkalta löytyy myös "vaivaaspoika", jonka on tehnyt vaivaisukkojen veistäjä Heikki Mikkilä todennäköisesti vuonna 1837 ja se on kunnostettu vuonna 2013. Vaivaisukkojen tehtävänä on ollut kerätä rahaa seurakunnan köyhäinkassalle.

Lapuan tuomiokirkko palvelee kesäisin tiekirkkona

Kirkko on auki opastettua tai omatoimista tutustumista varten kesällä, jolloin kirkossa on oppaita. He toimivat päivystysluontoisesti, jotta kirkkoa voidaan pitää auki myös sunnuntaimatkailijoille, mutta he eivät toimi pestin lyhyyden vuoksi kirkon yksityiskohtiin perehtyneinä oppaina. Lauantaisin kirkko ei ole auki matkailijoita varten, sillä lauantait on varattu toimituksia varten (kaste, avioliittoon vihkiminen ja hautaan sunaaminen).

Kirkkoon ovat tervetulleita kaikki matkailijat, mutta myös oman pitäjän asukkaat. Monet ovat tehneet tutussa kirkossa mielenkiintoisia löytöjä ja kuulleet ennen kuulemattomia tarinoita oppaiden johdolla. Erittäin harva on esimerkiksi käynyt sakariston yläpuolella olevassa pienessä toimituskappelissa, jonka alttaritauluna on barokkimaisen rehevää ilmaisua edustava edellisen kirkon alttaritaulu. Myös kirkon sivuseinillä kaapeissa olevat näyttävät kirkkotekstiilit selityksineen ovat olleet monille kiintoisa tutustumiskohde.

Kirkkopihan muistomerkit

Kirkkopihan muistomerkit liittyvät kansamme historiaan. Siellä on  mm. vapaussodassa kaatuneiden muistopatsas, Karjalaan jääneiden vainajien muistopatsas, jääkäripatsas sekä enkelipatsas pystytettynä vuosien 1939-1944 sodissa kaatuneiden haudoille. Sankarihautoja on lähes 300. Lisäksi kirkkopihassa on Suomen sodan aikana v. 1808 Lapuan taistelussa kaatuneiden muistomerkki. Kirkkopihassa on myös kaksi tykkiä, jotka ovat lapualaisten sotilaiden vapaussodasta sotasaaliiksi ottamia tykkejä.

Kosolankatu 3, 62100 Lapua

Messu tuomiokirkossa, Kaara II leirin konfirmaatio

Tervetuloa seurakunnan yhteiseen juhlaan, jumalanpalvelukseen joka pyhä tuomiokirkkoon klo 10.

Kosolankatu 3, 62100 Lapua

Messu tuomiokirkossa, Piispalan leirin konfirmaatio