NÄIN KERROT LAPSELLE EHTOOLLISESTA

Ehtoollinen on Taivaan Isän perheen erityinen ateria, salaisuus, jota aikuisetkaan eivät täysin ymmärrä. Ehtoollinen on anteeksiantamuksen ja rakkauden ateria, jossa Jeesus on lupauksensa mukaan läsnä. Kun pappi kutsuu ehtoolliselle, myös lapset saavat tulla oman aikuisen kanssa. Saat polvistua aikuisen viereen alttarikaiteen äärelle tai voit halutessasi seistä tai olla aikuisen sylissä.

Aikuinen kertoo papille, siunataanko sinut vai annetaanko sinulle ehtoollinen. Myös lapsen siunaaminen on tärkeää ja hyvä vaihtoehto.

Saadessasi ehtoollisen pappi antaa ehtoollisleivän käteesi ja saat laittaa sen itse suuhusi. Pappi sanoo sinulle ehtoollisleivän antaessaan: ”Herramme Jeesuksen Kristuksen ruumis sinun puolestasi annettu.” Voit halutessasi saada vain pelkän ehtoollisleivän.

Seuraavaksi saat viinipikarissa pienen tilkan viiniä ja samalla sinulle sanotaan: ”Herramme Jeesuksen Kristuksen veri sinun puolestasi vuodatettu.” Saat juoda viinitilkan itse pikarista. Voit myös maistaa aikuisen pikarista viiniä tai kastaa ehtoollisleivän viiniin. Ehtoolliselta noustessa on tapana kiittää kumartaen tai niiaten ja halutessaan voi tehdä myös ristinmerkin.

 

AIKUISELLE

Ehtoollinen on Jeesuksen seuraajien eli kastettujen yhteinen ateria. Lapsetkin saavat tulla ehtoollispöytään yhdessä vanhemman, kummin tai isovanhemman kanssa. Ehtoollinen on tarkoitettu kaikille niille, jotka ovat keskeneräisiä ja rikkinäisiä, kaikille, jotka kaipaavat Jumalan armoa. Tuskin kukaan meistä täysin ymmärtää ehtoollisen salaisuutta; lapsen kohdalla riittää, että hänelle on kerrottu ehtoollisesta erityisenä Jeesuksen ystävien anteeksiantamuksen ateriana ja että lapsi osaa erottaa ehtoollisen tavallisesta syömisestä. Aikuisen on hyvä kertoa ehtoollisen jakajalle, annetaanko lapselle ehtoollinen vai siunataanko hänet. Lapselle voidaan antaa myös pelkkä ehtoollisleipä tai lapsi voi kastaa leipänsä aikuisen viinipikariin.
Joskus ehtoollinen jaetaan ns. intinktiomaljalla, jolloin jakaja kastaa leivän viiniin – silloinkin voidaan kuitenkin antaa myös pelkkä leipä.

Ehtoollisleivän saa myös gluteenittomana ja viinin alkoholittomana sitä pyytäessään. Ehtoolliselle kasvaa ja sitä oppii ymmärtämään parhaiten ehtoollisella käymällä. Aivan samoin kuin opetamme lapsillemme iltarukouksen, voimme auttaa heitä löytämään tiensä ehtoollispöytään. Ehtoollinen
on lapsenkin aarre, matkaeväs kristityn tiellä!