Uutiset

 

 

Uutislistaukseen

Simpsiön hautausmaa Maritta Sipilä toimii oppaana Simpsiön hautausmaan kiertokävelyillä. Tässä hän seisoo Nils Gustaf Malmbergin haudalla, jota ympäröi rautainen kaide, joka on samanlainen kuin Presidentinlinnan parvekkeella.

Hautausmaakiertokävely on mahdollista kokea tänä kesänä myös virtuaalisesti

25.5.2021 16.18

Missä on Vihtori Kosolan hauta? Millainen on vaeltajan risti? Mitä symboliikkaa on Patruunatehtaan räjähdysonnettomuuden muistomerkissä? Mitä lukee muualle haudattujen muistokivessä? Muun muassa nämä selviävät Simpsiön opastetuilla hautausmaakiertokävelyillä, jotka alkavat heti juhannuksen jälkeen maanantaina klo 19 ja jatkuvat 9.8. saakka. Lähtöpaikkana on Siunauskappeli ja oppaana toimii Maritta Sipilä.
- Kiertokävely kestää 1,5 tuntia ja sen aikana kierretään hautausmaan vanha ja uusi puoli, pysähdytään merkkihenkilöiden haudoille ja katselemaan pappien hautariviä, kuullaan tarinoita ja muistoja Lapuan historiasta ja ihmisistä ja mielenkiintoisesta symboliikasta. Hautausmaa on monien kiehtovien tarinoiden paikka, jossa riittää tutkittavaa, sanoo Maritta Sipilä, joka jo lapsena kävi mielellään hautausmaalla.
-Muistan kuinka vein ystävän kanssa kukkia lasten haudoille, joille ei kukaan ollut laittanut mitään. Minua ei ole ikinä hautausmaa pelottanut. Olen aina käynyt mielelläni hautausmaalla, myös ulkomailla, hän sanoo. 

Joka kesä kierrokselle

Hautausmaakiertokävelyitä on järjestetty Seppo Tammisen aloitteesta vuodesta 1998 alkaen. Edelleen joka kesä yli sata entisistä ja nykyistä lapualaista osallistuu kiertokävelyyn. 
-Tuttuja kasvoja näkee usein. Haukkalan Pentti saapuu kierrokselle joka kesä, iloitsee Maritta Sipilä ja toivottaa kaikki tervetulleeksi mukaan.
Kesän ensimmäinen ja viimeinen kiertokävely ovat siinä mielessä erilaisia, että seurakunta järjestää siunauskappelissa virsituokion, joka alkaa puoli tuntia ennen kiertokävelyä.

Glopas käyttöön

Tänä kesänä on ensi kertaa mahdollisuus osallistua hautausmaakierrokselle vaikka kotisohvalta.
-Älypuhelimesta voi ladata maksutta kesäkuun puolivälin jälkeen Glopas-ääniopastesovelluksen, jonka kautta esitellään 26 kohdetta hautausmaalta. 
-Kyseessä on lyhennelmä hautausmaakierroksesta. Enemmän saa irti, kun tulee paikan päälle, sanoo Sipilä ja ohjaa vastaantulevat Vihtori Kosolan haudalle. -Sitä kysellään ja etsitään eniten täältä, hän tietää.

Kuva ja teksti: Minna Ylimäki-Hemminki