Parisuhdeillassa oli rakkauslaulujen ja -runojen riemua

12.3.2019 13.29

IMG_3501_S.jpg

Tuomiokirkkoseurakunnan järjestämässä parisuhdeillassa perjantaina 8.3. laulettiin yhdessä monia tuttuja ja toivottuja rakkauslauluja ja kuultiin rakkausrunoja. Rakkausteema sai myös Tuula ja Toni Palomäen liikkeelle.
– Illasta jäi mieleen hyvä tunnelma, hienosti koristellut pöydät kynttilöin, sydämin ja ruusuin. Illan eteen oli selvästi nähty vaivaa. Myös Asko Peltolan ja Reijo Takamaan esittämät laulut sekä yhteislaulut jäivät mieleen. Hienoa oli kuunnella myös runoja ja eläytymistä niihin, kertoo Tuula Palomäki.
Rakkauslauluista omaksi suosikikseen hän valitsee Johanna Kurkelan Rakkauslaulun, jonka hän sanoo osaavansa ulkoa ja laulavansa usein karaokessa. Myös parisuhdeillan päätteeksi laulettu Rakkaus on lahja Jumalan herätti hyviä muistoja.
-Tämä oli suosikkini siksi, että se esitettiin myös meidän häissämme vuonna 2009.
Illan aikana laulettiin yhdessä mm. kappaleet Kaksi puuta, Minä sinua rakastan, Romanssi, Hopeahapset sekä Akselin ja Elinan häävalssi. Toivekappaleita oli saanut esittää ennen tilaisuutta seurakunnan Facebook-sivuilla.

Haaveena maailmankiertue

Parisuhdeillassa kuultiin myös Reijo Takamaan ja Asko Peltolan elämänmakuista ja oivaltavaa musisointia mm. rakkauden reviiristä. Siinä mies kelaa mielessään asioita, joissa hän on onnistunut kumppanina: ”Sytytän kynttilöitä saunapolullemme. Kannan sun aamukahvin vintin parvekkeelle. Mä revin tuohet takkatuliamme varten. Kannan tuhkat kauas kartanomme taa...”
Miehet ovat musisoineet yhdessä ”säännöllisen epäsäännöllisesti” jo parikymmentä vuotta ja haaveilevat maailmankiertueesta.
-Maailmankiertuettahan me suunnittelemme koko ajan. Ei oikein osata päättää kummin päin kierrettäis Kuortaneen vai Nurmon kautta Seinäjoelle, vitsaili Reijo Takamaa ja kuvaili heidän laulujaan kotikutoisiksi, maanläheisiksi ja taivashakuisiksi.
-Teemme tätä omaksi iloksemme ja täysin harrastuspohjalta ja silloin kun ”muu elämä” antaa myöten, kertoo Asko Peltola ja rohkaisee erityisesti nuoria pareja tilaisuuksiin, joissa voi hetkeksi pysähtyä oman parisuhteensa ääreen.
-Usein kuvitellaan, että vain omassa suhteessa on ongelmia, mutta kyllä kasvua tarvitaan jokaisessa parisuhteessa. Kaksi rosoista ihmistä hioo toinen toistaan, siinähän sitä syntyy niin siloa kuin säihkettäkin, sanoo Peltola ja muistelee kuulleensa hyvän määritelmän avioliitosta: ”Hyvä avioliitto on pitkä keskustelu, jonka kumpainenkin tietää jonain päivänä päättyvän kesken lauseen.”

Runoja ja hersyvää huumoria

Rakkauslaulujen lomassa runoja lausuivat Veli Sipilä, Outi Hakala ja Marianne Hietala. Sipilä oli valinnut Arto Juurakon hersyvää huumoria sisältäviä ja oivaltavia murrerunoja ja Outilla ja Mariannella oli myös omaa tuotantoa. Lopuksi Kristolan Matti piti hartauden ja puhui Jumalasta, joka on rakkaus. Ja mitä rakkaus on. Raamatussa se sanotaan: ”Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaa etuaan, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä, vaan iloitsee totuuden voittaessa. Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii. Rakkaus ei koskaan katoa.”