Uutislistaukseen

Jorma Panula johtaa oman teoksensa tuomiokirkossa

g.jpg

Jorma Panula johtaa teoksensa Peltomiehen rukous helatorstaina 9.5. klo 18 Lapuan tuomiokirkossa. Hän kertoo, että teos syntyi, kun Ilmajoella kirkkorannassa oli vanha hautausmaa ja siellä rautaristejä lasten haudoilla: “Siellä oli vanha hautuumaa, siellä oli rautaristejä ja nuorena kuolleita ihmisiä. Kakaroita, kun oli nälkävuodet.” Libreton kirjoitti Pekka Santala ja Jorma Panula sävelsi teoksen. Peltomiehen rukousta on esitetty 40 vuoden ajan kotimaassa ja ulkomailla. 

Kävimme haastattelemassa 93- vuotiasta maestroa hänen kotonaan Kirkkonummella. Hän kertoi, että elämää taaksepäin ajatellessaan päällimmäisinä mielessä ovat mukavat muistot: “Elämä on mukavaa.” Panula on kouluttanut suomalaisia, maailmalla menestyneitä kapellimestareita ja kysyimme, miltä suomalainen musiikkielämä vaikuttaa tällä hetkellä. “Se on täyttä tärpättiä niinkun sanotaan Pohojanmaalla. Eteenpäin vaan, ihan hyväs mallissa.”
 
Panula on käynyt Lapuan tuomiokirkossa viimeksi vuonna 1949. “Isoot urut oli sillonkin, Ketola niitä tramppas”. Panula oli itsekin käynyt kirkkomusiikkiopinnot ja valmistunut kanttoriksi ja soitti itsekin tuolloin vuonna 1949 Lapuan urkuja. Panula oli kanttorikuoron mukana laulamassa, sen jälkeen hän ei ole Lapuan tuomiokirkossa käynyt. “Vaikka pappi kysyys ni sanoosin notta en oo käyny sen jälkeen.”

Peltomiehen rukous esitettiin Seinäjoella Lakeuden Ristissä vuosi sitten maaliskuussa täydelle kirkolle: “Yrittäkää samaa.” Teosta on esitetty noin 80 kertaa Suomessa, Ruotsissa ja Amerikassa.

Panula on kotoisin Kauhajoelta. Hänen puolisonsa Marja Kantola-Panula on Helsingistä, mutta hänellä on äitinsä kautta härmäläisiä juuria. Kantola-Panula on toiminut 35 vuotta Helsingin kaupunginorkesterin sellistinä. Jorma Panula säveltää ja sovittaa edelleen, tällä hetkellä työn alla on suomalaista musiikkia hänen elokuussa pidettävään syntymäpäiväkonserttiinsa Temppeliaukion kirkossa. 

Jorma Panulan lapsuuskodissa musisoitiin perheyhtyeenä. Äiti Elsa soitti pianoa, isä Eelis viulua ja kolme poikaa Mauno, Jorma ja Timo klarinettia, viulua, selloa ja bassoa. Kun kansakoulun laulukirjasta ei löytynyt sovitusta vuoden 1944 Rauhan juhlassa esitettävälle kappaleelle, tuumasi Jorman isä: “Tee poika itte!” Tämä ajattelutapa sopii mielestämme Panulan persoonaan edelleen. 

Teksti: kanttorit Riitta Jukkola ja Juliaana Kellokoski
 

Lippuja konserttiin voi ostaa Lippu.fi: stä sekä tuntia ennen tilaisuutta ovelta. 

Peltomiehen rukous Lapuan tuomiokirkossa 9.5. klo 18. 

Tuulivoima-kuoro, joht. Kirsi Burman
Seinäjoki-kvartetti
Elja Puukko, baritoni
 

2024-04-16 08:01:00.0