Useimmin kysytyt kysymykset rippikoulusta

 

 

1. Miten rippikouluun ilmoittaudutaan?

Rippikouluikäisille nuorille järjestetään ripari-infot yhteistyössä Lapuan yläkoulun kanssa kouluaikana. Jokainen nuori saa mukaansa esitteen rippikouluistamme ilmoittautumisohjeineen. Ilmoittautuminen vuoden 2022 rippikouluun tapahtuu sähköisesti. Ilmoittautumaan pääset 1.-8.11.2022 etusivun linkin kautta! Rippikoulutyöstä vastaava työntekijä antaa tarvittaessa lisätietoa (sanna.mehtala@evl.fi tai 0400 764539).

2. Entä jos rippikouluun ilmoittautuminen myöhästyy?

Ota välittömästi yhteys rippikoulutyöstä vastaavaan nuorisotyönohjaaja. Hän auttaa ilmoittautumisessa ja antaa kaikki tarvittavat tiedot rippikoulun aloittamiseen.

3. Miten toimin, jos nuoreni on kehitysvammainen tai tarvitsee muuten erityistä tukea?

Etelä-Pohjanmaan rovastikunta järjestää yhteisen erityisrippikoululeirin, Selko-riparin. Mikäli rippikouluun tuleva nuori huoltajien arvion mukaan kykenee olemaan leirillä, on tämä hyvä vaihtoehto.  Mikäli leireily tuottaa kohtuuttomia haasteita, voi erityistä tukea tarvitseva nuori käydä rippikoulun myös yksityisrippikouluna. Lisätietoja seurakuntamme rippikoulu- ja diakoniatyöntekijöiltä sekä Eskoon kehitysvammatyön papeilta.

Päivärippikoulu on tarkoitettu nuorille, joilla on vaikeuksia sopeutua isoihin ryhmiin, pahoja luki- tai keskittymishäiriöitä tai lieviä kehitysvammoja tai leirielämä tuottaa muuten kohtuuttomia haasteita.

4. Voiko rippikoulun ajankohtaan itse vaikuttaa?

Sähköisessä ilmoittautumislomakkeessa on avoin kenttä asioille, joista työntekijän on hyvä nuoresta tietää. Jos sinulle sopiva ryhmä on jo täysi, ja sinun siis täytyy ilmoittautua johonkin toiseen ryhmään, kirjoita yllä mainittuun avoimeen kenttään syy, miksi muut leiriajankohdat eivät sinulle sovi. Vastaamme toiveisiin mahdollisuuksien mukaan. Pidätämme kuitenkin oikeuden jakaa leirit siten, että ryhmäkoko pysyy suositusten mukaisena, 25 rippikoululaista/leiri. Tähän määrään lisätään vielä isoset ja leirin muu henkilökunta. Kyse on ennen kaikkea turvallisuudesta ja tiloista.

5. Mitä rippikoulu maksaa?

Rippikoulun hinta tarkistetaan vuosittain. Maksu sisältää mm. täyden ylläpidon, leirivakuutuksen ja oppimateriaalin. 
Rippikoulumaksuun tulee korotus, jos rippikouluun osallistuva nuori ei ole Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan jäsen/ ei liity jäseneksi. Rippikouluryhmän papit ottavat yhteyttä huoltajiin sopiakseen nuoren kasteesta. Vuoden 2023 rippikoulumaksu jäseneltä on 140€/leiri ja 30€ päivärippikoulu.

6. Ketkä pitävät rippikoulua?

Rippikoulu on seurakunnan helmi ja siihen osallistuvat tavalla tai toisella lähes kaikki seurakunnan työntekijät. Rippikoulutyön ydintiimin muodostavat pappi, nuorisotyönohjaaja, kanttori ja diakoniatyöntekijä. Tiimiin kuuluu tärkeänä osana koulutettuja isosia sekä yövalvoja.  Lisäksi leireillä vierailee mahdollisuuksien mukaan lähetyssihteeri tai seurakuntamme nimikkolähettejä. Toimimme myös harjoitteluseurakuntana, joten harjoittelijoita ja eri työmuotojen kesätyöntekijöitä toimii myös rippikouluissamme.

7. Voiko rippikouluryhmää vaihtaa?

Rippikouluryhmän vaihtaminen ennen yhteisten tapaamisten alkamista on mahdollista, mutta vaikeutuu mitä lähempänä leirin ajankohtaa ollaan. Jos sinulla on tarve vaihtaa ryhmää, ole heti yhteydessä ryhmäjakokirjeen ohjeiden mukaan. Rippikouluryhmiin mahtuu 25 nuorta, ja jos ryhmässä on tilaa, vaihtaminen on mahdollista neuvottelemalla siitä ja sen syistä rippikoulutyöstä vastaavan nuorisotyönohjaajan kanssa.

8. Mistä rippikoulumerkkejä voi hakea?

Rippikoulukortissa on merkitty tapahtumat, joista haet merkin sekä ajankohta, jonka aikana jokin merkki on haettava (esim. jouluajan- ja pääsiäisenajan tilaisuus). Merkkejä saa kaikista Suomen evankelis-luterilaisten seurakuntien tilaisuuksista edellyttäen, että riparikoululainen saapuu tapahtumaan ajoissa ja osaa käyttäytyä tapahtumaan soveltuvalla tavalla. Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan tulevat tapahtumat löytyvät näiltä nettisivuilta ja Lapuan Sanomat -lehden kirkollisista ilmoituksista. Seuraa Instagramissa ja Snäpissä myös @lapuansrknuoret -tiliä, vinkkaamme siellä tapahtumista!

Kortin merkintöjen on tarkoitus tutustuttaa sinut kotiseurakuntasi toimintaan, joten kerää merkkejä monipuolisesti. Huomioi, että et voi kerätä merkkiä ennakkoon.

Rippikoulukortti tulee olla täytettynä ja palautettuna hiihtiksen osalta 10.2. ja kesän leirien osalta 19.5. Korvauspäivät puuttuville merkinnöille ovat 12.2. ja 21.5.
Päivärippikoulun ja TalviKaaran osalta noudatamme poikkeavaa aikataulua, saat lisätietoa Sannalta.
Täytetty kortti on edellytys konfirmaatiolle. Lisätietoja merkinnöistä saat, kun kortit jaetaan ryhmän ensimmäisessä yhteisessä kokoontumisessa, riparistartissa. Täyden rippikoulukortin voi palauttaa nuorisotyöntekijälle toukokuun loppuun mennessä ellei toisin ryhmällesi ohjeisteta!

Sama koskee myös muualla rippikoulunsa käyviä nuoria. Täysi riparikortti palautetaan nuorisotyönohjaajalle, jolloin saat todistuksen suoritetusta omaan seurakuntaan tutustumisjaksosta, ja leimatun tämän todistuksen palautat leirisi vetäjälle. Samalla saat myös rippiraamatun.

9. Mistä syistä rippileiriltä voi olla pois?

Rippileiri on ainutlaatuinen kokemus nuoren elämässä ja tapahtuu vain kerran elämässä. Nuoren joutuessa poistumaan leiriltä, hän jää usein paitsi monista hienoista kokemuksista ja kokee palatessaan ulkopuolisuutta, näistä syistä vain seuraavat asiat ovat päteviä syitä poistua kesken leirin: lähipiirissä olevat häät, hautajaiset, kastetilaisuudet tai lähisukulaisen pyöreät syntymäpäiväjuhlat (50-100v.) sekä tietysti leiriläisen sairastuminen. Poissaolotunnit leiriltä korvataan erikseen sovittavalla tavalla.

10. Miten korvaan poissaoloni? Ja tarvitseeko esteestä ilmoittaa?

Esteen (esim. sairaus, reissu tai kisat) sattuessa poissaolo korvataan erityisissä korvauspäivissä. Hiihtiksen korvauspäivä on 12.2. ja kesän leirien osalta 21.5. Jos olet pois rippikoulustartista, voit osallistua starttiin toisen ryhmän kanssa. Muista ilmoittaa rippileirisi vetäjälle poissaolosta, vaikka whatsapp- tai tekstiviestillä. Jos olet siis sairastunut, lähdössä lomalle tai urheilukisoihin, ilmoita asiasta vetäjälle.

11. Mitä jos en ehdi kerätä kaikkia merkintöjä riparipassiini?

Seurakuntaan tutustumisjakso kestää useita kuukausia rippikoulumuodosta riippuen. Siinä ajassa ehtii vallan hyvin käydä yhdeksässä tilaisuudessa ja saada merkinnän passiin. Ole alusta alkaen aktiivinen, niin ettei merkinnät jää viime tinkaan!

12. Mitä oppikirjoja rippikoulussa käytetään?

Rippikoulussa ovat oppikirjoina Raamattu, Katekismus, Nuoren seurakunnan veisukirja ja virsikirja sekä yhdessä tehdyt muistiinpanot. Täytämme myös oppimispäiväkirjaa. Rippikoulumaksu sisältää oppimateriaalin (Raamattu+katekismus).

13. Mitkä ovat rippikoulun ulkoläksyt?

Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan rippikouluissa ulkoläksyjä ovat uskontunnustus, Isä meidän -rukous, 10 käskyä, Herran siunaus ja pienoisevankeliumi. Saat rippikoulusi aikana monisteen ulkoläksyistä ja voit harjoitella niitä jo etukäteen.  Jos on oppimisvaikeuksia, ilmoita asiasta, niin tiedämme ja osaamme varautua asiaan.

Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan ulkopuolella järjestettävillä rippileireillä ulkoläksyt voivat vaihdella järjestäjän mukaan.

14. Ovatko rippikoulut savuttomia?

Rippikoulut ovat kaikin puolin päihteettömiä, savuttomia ja energiajuomattomia. Jos jostain edellä mainituista tulee ongelmaa leirillä, leirin henkilökunta on yhteyksissä leiriläisen vanhempiin, jolloin neuvotellaan mahdollisista toimenpiteistä, jotka ovat päihde-/tupakkatuotteitten/energiajuomien takavarikointi, leirin käyminen kotoa käsin sekä viimeisenä vaihtoehtona leirin ja rippikoulun keskeyttäminen.

15. Voiko rippikoulu keskeytyä?

Kyllä voi. Rippikoulu voi keskeytyä seuraavien syiden vuoksi:

A) Nuori itse tahtoo keskeyttää rippikoulun hänelle henkilökohtaisista syistä.

B) Leirin ohjaajat keskeyttävät nuoren rippikoulun tupakoinnin, päihteiden, energiajuomien tai häiriökäyttäytymisen vuoksi. Pyrimme kuitenkin ennakoivilla toimenpiteillä mahdollistaa rippikoulun käymisen loppuun asti.

Näitä toimenpiteitä ovat: 1) päihteitten, tupakkatuotteitten sekä energiajuomien takavarikoiminen, 2) leirin käyminen kotoa eli nuori menee illalla iltahartauden jälkeen kotiin yöksi ja saapuu aamulla leirille aamuhartauteen, tai viimeisenä keinona 3) rippikoulun keskeyttäminen, joka tapahtuu leiriohjaajien yksimielisellä päätöksellä. Silloin nuori voi käydä rippikoulun myöhempinä vuosina tai esim. armeijassa. Näitä vaihtoehtoja voidaan käydä läpi, jos rippikoulu joudutaan keskeyttämään.

Huomioi, että keskeytyksestä tulee aina ilmoittaa rippikouluista vastaavalle työntekijälle, vaikka se tapahtuisi omasta henkilökohtaisesta syystä.

16. Mitä konfirmaatioon päälle?

Konfirmaatiossa rippikoululaiset pukeutuvat alboihin. Tällöin omista vaatteista näkyvät vain housunlahkeet ja kengät. Suositeltavaa kuitenkin on pukeutua asianmukaisesti, sillä konfirmaatio on suuri juhla nuoren elämässä.

17. Saako konfirmaatiossa kuvata?

Konfirmaatio rauhoitetaan kameroilta siten, että omalta paikasta penkistä voi kuvata. Konfirmaatio kuvataan seurakunnan toimesta ja kuvat jaetaan Lapuan tuomiokirkkoseurakunta -ryhmässä Facebookissa. Rippikoululaisista otetaan ryhmäkuva ennen konfirmaatiota.  Kuvan ottaa paikallinen Studio Lapuan Kuva.

18. Kuka siunaa?

Siunaamaan voi tulla 1-2  kummia tai muuta läheistä. Ennen konfirmaatiota opastetaan tehtävään. Jos kummi ei pääse paikalle, siunaamaan voi tulla nuoren oma isonen. Koronasta johtuvien rajoitusten vuoksi tänä vuonna 2020 kutsumme vain yhden kummin/aikuisen ystävän siunaamaan.

19. Voiko rippikoulun käydä myöhemmin?

Kyllä voi. Rippikoulun voi käydä seuraavana vuonna, armeijassa sekä yksityis- tai aikuisrippikouluna. Lisätietoja muista vaihtoehdoista saat soittamalla tai lähettämällä sähköpostia rippikoulusta vastaavalle työntekijälle.

20. Onko rippikoulussa kivaa?

Tottahan toki on! Paljon on myös kiinni omasta asenteesta. Rippikoulu on mitä suuremmassa määrin yhteistyötä, hiomme toinen toistamme ja kasvamme samalla itse.  Rippikoulussa ei ole vain minä ja sinä, siellä olemme me.

Jos näiden kysymysten ja vastausten jälkeen vielä jokin asia jäi mietityttämään, ota rohkeasti yhteyttä!

Nuorten jalat