Hautausmaakierrokset 


Lapuan Simpsiön hautausmaa on monien kiehtovien tarinoiden ja muistojen paikka. Sen eri ikäisillä lohkoilla on oma luonteensa ja muistomerkkien tyylien moninaisuus yllättää monet Simpsiöllä ensi kertaa käyvät. Kesäaikaan pidettävillä opastetuilla kävelykierroksilla saat kuulla valittuja paloja Lapuan ja maakunnan historiasta. Hautausmaakierroksella nähdään monien lapualaisten merkkihenkilöiden haudat, kuullaan elämäntarinoita ja hämmästellään hautamuistomerkkien rikkautta ja symboliikkaa. Hautausmaalta löytyy myös muualle haudattujen muistomerkki, patruunatehtaan räjähdysonnettomuuden uhrien muistomerkki, uurnalehto ja tunnukseton hautausmaa.  

Kierros kestää noin 1,5 tuntia ja se on maksuton. Lähtö hautausmaan siunauskappelilta maanantaisin 24.6.-5.8.2024 klo 19. 

Lapuan kaupungin järjestämät:
Henkilöhistoriaa, 1920-luvulla kaupungintalon rakentamisen mahdollistaneet henkilöt
Hilkka Koivusalo: ma 10.6., ma 12.8. ja ma 19.8.

Tuomiokirkkoseurakunnan ja Lapuan kaupungin järjestämät: 
Hautausmaakulttuuri ja hautamuistomerkit-opastus
Maritta Sipilä: ma 24.6., ma 1.7., ma 8.7., ma 15.7., ma 22.7

Valtiopäivämiehet ja kansanedustajat:
Jorma Kallio: ma 29.7. ja ma 5.8. 

Kiertokävelyitä on järjestetty Simpsiön hautausmaalla vuodesta 1998 Seppo Tammisen aloitteesta. Palvelun toteuttavat Lapuan Matkailuoppaat ja järjestävät Lapuan tuomiokirkkoseurakunta ja Lapuan kaupunki.

Kierrokselle on mahdollisuus osallistua nyt myös ympäri vuoden kotisohvalta. Älypuhelimesta voi ladata maksutta Glopas-ääniopastesovelluksen, jonka kautta esitellään 26 kohdetta hautausmaalta. Kyseessä on lyhennelmä hautausmaakierroksesta. 

Oppaiden mukaan tätä muistokiveä etsitään eniten hautausmaalta.

Patruunatehtaan räjähdysonnettomuuden muistomerkki.