Diakoniatiimi2021.jpg

Yhteisvastuu 2021: Eniten vanhuudessa yllättää köyhyys

2.2.2021 09.52

Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä Suomessa ja maailmalla. Keräys alkaa 7.2. ja siihen osallistuvat kaikki Suomen evankelis-luterilaiset seurakunnat.

-Aikaisempina vuosina jopa 100 vapaaehtoista lipaskerääjää on jalkautunut Lapualla kevättalven aikana mutta tänä vuonna koronatilanteen vuoksi keräys hoidetaan toisella tavalla. Osallistua voi mm. seurakunnan nettilahjoitusosoitteen, pankkisiirtolomakkeen tai MobilePayn kautta, kertoo Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan keräyspäällikkö Sirkka Fränti ja toivoo, että keräys onnistuisi koska kohde on tärkeä. Ikäihmiset ovat olleet hänen sydämellään aina. Monet vanhukset elävät taloudellisessa ja sosiaalisessa ahdingossa, jota koronaepidemia on vielä korostanut.

-Keräyksen ansiosta voimme auttaa niitä, jotka kipeästi apua tarvitsevat. Myös Lapualla on vaikeassa tilanteessa olevia ikäihmisiä, joiden taloudellinen tilanne on heikentynyt esim. sairauden ja pienen eläkkeen vuoksi, muistuttaa Fränti.
Yhteisvastuukeräystä sanotaan hyvällä syyllä lähimmäisenrakkauden kansanliikkeeksi.

-Varsinkin maaseuduilla asuvat ikäihmiset ovat oppineet tulemaan toimeen pienillä varoilla ja avun pyytäminen ja hakeminen on todella vaikeaa. On totuttu tulemaan omillaan toimeen. On hyvä, että ikäihmiset saavat tämän keräyksen kautta tukea ja apua ennen kuin vaikeudet kasaantuvat.  Vähävaraisuus aiheuttaa helposti terveydellisiä ongelmia, sosiaalista eristäytymistä, yksinäisyyttä ja digisyrjäytymistä.

-Kunkin seurakunnan keräystuotosta 20 prosenttia jää käytettäväksi ikäihmisten ahdingon helpottamiseen oman seurakunnan alueella, sanoo Fränti. Suunnitteilla myös on, että Seurakuntaopistot tulevat järjestämään digikoulutusta ikäihmisille vuodesta 2022 lähtien.

Keräysvaroista 40 % käytetään ihmisten auttamiseen Suomessa ja 60 % tuotosta ohjataan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta.

Yhteisvastuu on yksi Suomen suurimmista vuosittain järjestettävistä kansalaiskeräyksistä, joka on toiminut vuodesta 1950. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti.

Kuva ja teksti: Minna Ylimäki-Hemminki