Tukihenkilötyönetti.jpg

Tukihenkilö kulkee rinnalla elämän loppumetreillä

26.10.2020 14.09

Lapuan kaupunki ja tuomiokirkkoseurakunta ovat kouluttaneet 11 vapaaehtoista tukihenkilöä saattohoitoon ja nyt nämä  tukihenkilöt ovat valmiita kulkemaan lapualaisten rinnalla elämän loppumetreillä mutta myös ennen sitä, sairauden yllättämissä yksinäisissä hetkissä.
-Tukihenkilöt voivat olla läsnä jos läheisiä ei ole tai silloin, kun omaiset eivät voi syystä tai toisesta käydä vierailemassa. Potilas voi myös toivoa tukihenkilöä rinnalla kulkijaksi, kuuntelijaksi tai vaikka lukemaan päivän sanomalehteä. Tukihenkilöt ovat myös läheisiä varten kuuntelijoina ja levähdystauon antajina, kertovat pastori Heli Pääkkönen ja diakoniatyöntekijä Minna Kivistö tuomiokirkkoseurakunnasta.
He ovat toimineet kouluttajina yhdessä sairaalapastori Vappu Kankaan ja Lapuan kaupungin kotisairaalan ja terveyskeskuksen työntekijöiden kanssa. Kouluttajat ovat korostaneet, että tärkeintä tukihenkilön tehtävässä on toisen ihmisen kunnioitus. Puhutaan ja keskustellaan luottamuksellisesti niistä asioista, joista potilas haluaa puhua ja ollaan hiljaa vierellä jos niin toivotaan. Aina sanoja ei tarvita ja joskus parasta on läsnäolo ja se kun tietää, että joku on lähellä minua varten.
-Potilas ja tukihenkilö sopivat keskenään kuinka usein ja kuinka kauan he tapaavat, kertoo Heli Pääkkönen ja selventää, että hoitava yksikkö ottaa yhteyttä häneen tai Minna Kivistöön ja he sopivat, kuka tukihenkilöistä aloittaa tehtävässä.

Puhuminen kannattaa

Ajatus tukihenkilötoiminnasta syntyi diakoniatyöntekijä Minna Kivistön ajatuksissa viime keväänä, osana sielunhoidon erityiskoulutusta. Toiminnalle oli selvä tarve. Seinäjoella vastaava toimintaa oli jo järjestetty ja kokemus on ollut rohkaiseva.
-On hienoa, että nyt toiminta käynnistyy ja vapaaehtoisia ilmoittautui mukaan. Ensimmäinen tukihenkilö on jo aloittanut tehtävässä, kertoo
Kivistö ja muistuttaa, että tukihenkilö ei osallistu
potilaan hoitamiseen tai syöttämiseen. Hän ei korvaa ammattilaisten työtä eikä läheisten tukea, vaan täydentää niitä. Hän toimii aina ammattihenkilöstön rinnalla ja yhteistyössä heidän kanssaan. Toiminta on täysin maksutonta ja perustuu vapaaehtoisten ja potilaan väliseen sopimukseen.
-Tukihenkilöt ovat kirjoittaneet vaitiolosopimuksen, joka velvoittaa heitä.
Minna Kivistö on pitänyt sururyhmiä kahdenkymmenen vuoden ajan ja on huomannut, että siellä usein harmitellaan, että elämän loppupuolella läheisten kanssa ei olla puhuttu tärkeistä asioista.

- Kannustan puhumiseen. Joskus kuitenkin läheisten kanssa on vaikea puhua jostain asioista ja silloin tukihenkilö voi olla apuna, sanoo Kivistö.

Merkityksellinen vapaaehtoistehtävä

Yksi koulutetuista tukihenkilöistä on Krista Laurila, joka ilmoittautui vapaaehtoistehtävään, jonka hän kokee merkitykselliseksi. Krista on ollut kahden läheisen ihmisen rinnalla kulkijana elämän loppumetreillä ja tiesi jo entuudestaan, mitä tukihenkilön tehtävä sisältää.
- Yhdessä läheisten kanssa koetut hetket olivat hyvin erilaisia, mutta rauhallisia ja äärimmäisen arvokkaita hetkiä, joissa syntyi vahva kokemus siitä, että juuri tässä minun kuuluikin olla. Siinä sai olla avuksi ihan tavallisen yhdessäolon kautta -jutella, kuunnella tai olla vain hiljaa.

Tukihenkilö voi kulkea rinnalla silloin, kun läheiset ovat kaukana tai tarvitsevat esim. levähdyshetken. Yhteiset hetket vietetään aina potilaan ehdoilla.

- On iso luottamuksen osoitus, kun saa olla jonkun ihmisen isoja tunteita sisältävässä elämäntilanteessa. Toivon, että tämän tehtävän myötä muistan jatkossakin, mikä elämässä on lopulta tärkeää.

Minna Ylimäki-Hemminki

Kuvassa: Pastori Heli Pääkkönen (keskellä) ja diakoniatyöntekijä Minna Kivistö (oik.) ovat olleet organisoimassa tukihenkilötoimintaa Lapualle.
Krista Laurila on yksi koulutetuista tukihenkilöistä.