Tuomiokirkko sai uudet upeat kirkkotekstiilit

25.10.2020 12.57

Tuomiokirkon jumalanpalveluksessa 25.10. klo 10 kannettiin juhlavasti sisään ja siunattiin käyttöön uudet kirkkotekstiilit. Samalla myös alttaripöytä ja lastenpaikan lasimaalaukset otettiin käyttöön.
Kirkkotekstiilien tekijänä on ollut taiteen maisteri ja jatko-opiskelija Henna Mantere, alttaripöydän suunnitteli arkkitehti Kimmo Hakola ja sen toteutti puusepänliike Hirvelä Oy. Lastenpaikan lasimaalaukset valmistuivat lastenohjaajien Johanna Vuorenmaan ja Johanna Rautakorven käsissä.
-Tämä on juhlapäivä. Kirkko on monella tavalla toimintamme keskus ja myös hiippakunnallinen keskus. On tärkeää, että se on arvoisessaan kunnossa. Edelliset, lapualaisten käsityöihmisten 70-luvulla valmistamat kirkkotekstiilit, ovat muistona hienosta yhteistyöstä ja paikallisesta osaamisesta, mutta ne ovat jo osin huonossa kunnossa, haalistuneita ja kuluneita. Nyt oli oikea aika tehdä tämä uudistus, sanoo tuomiorovasti Matti Salomäki.
Uusittuihin kirkkotekstiileihin kuuluu viisi eri kirkkovuoden värien sarjaa alttarille, lukupulpettiin ja saarnatuoliin. Liturgisia värejä on viisi: valkoinen, punainen, vihreä, violetti ja musta. Tekstiilit kaunistavat kirkkosalia ja puhuttelevat vahvalla symboliikallaan.
-Kirkkotekstiilien suunnittelu ja valmistus ovat olleet kunniatehtävä. Työ sai erityistä merkitystä siitä, että kyseessä on kotikirkkoni ja lähiyhteisöni. Toisaalta se loi työlle myös painetta, sillä tekstiilit ovat vastassa luultavasti lopun elämäni, aina kun astun kirkkoon, sanoo Henna Mantere.
Tekstiilien suunnitelmat valmistuivat alkuvuodesta 2019, mutta niiden toteutus viivästyi Hennan äitiysvapaan vuoksi.
-Erityisen elämänvaiheen limittyminen samaan aikaan antoi sekin oman merkityksensä prosessille. Onneksi kirkon edelliset tekstiilit olivat käytössä, joten pakottavaa takarajaa valmistumiselle ei ollut.
-Tekstiilien valmistaminen oli ilo. Käsissä tuntui, että materiaali, tekniikka ja kuvio punoutuivat sointuvasti yhteen. Villakirjonta paksuilla langoilla sekä mahdollisti, että edellytti selväpiirteisiä kuvioita, jotka näkyvät kirkkosalissa kauas. Toisaalta yksittäiset kirjontapistot erottuvat vasta lähietäisyydeltä, jolloin tekstiilien tarkasteluun avautuu toinen, yksityiskohtien näkymä. Valitsin villan materiaaliksi sen kulutuskestävyyden vuoksi, mutta se on myös miellyttävää työstää: villa kulkee lämpimänä käsissä ja suopuu höyryllä haluttuun muotoon. Tekstiilejä ommellessani mietin, että tämä on sellaista kulutusta, jonka soisin olevan paljon yleisempää: hankintaan ja valmistukseen keskitytään ja samoja tekstiilejä käytetään kymmeniä vuosia.
Puhuttelevat kuvat
Kirkkotekstiilien tekeminen on vienyt tekijän konkreettisesti kirkon sanoman äärelle.
- Vaikuttavin kaikista on musta antependium, jossa ristiinnaulitun nauloista hahmottuva risti muistuttaa kärsimyksestä ja sovituksesta. Sitä käytetään vain kahtena päivänä vuodessa, pitkäperjantaina ja hiljaisena lauantaina, sanoo Mantere.
Kirkkotekstiileissä on lisäksi tuttua kirkollista symboliikkaa, kuten alfa ja omega, kala, kyyhkynen, ruisleipä, puu, tiimalasi, vaaka, voitonseppele ja enkeli. Tekstiilien tarkoituksena on avata kuvin ja värein kirkkovuoden luonnetta ja sanomaa.
-Niiden tarkoitus on puhutella seurakuntaa värien, kuvioiden ja symbolien välityksellä. Näin ne ovat vahvistamassa puhuttua ja laulettua sanaa. Entisaikana kun seurakunta ei ymmärtänyt käytettyä latinan kieltä, kuvilla oli vielä suurempi merkitys. Vieläkin ne sopivat hyvin evankeliumin sanoman viestittämiseen kaikille ja erityisesti niille, joille lukeminen tai puheen ymmärtäminen on vaikeaa, sanoo Salomäki.