Pyhä pysäytti kirkkoväen

30.9.2020 11.20

Tiistai-iltana 29.10. pyhä pysäytti kirkkoväen tuomiokirkossa, kun vietimme Oikeus pyhään -keskusteluiltaa ja ehtoollishetkeä. Mikä on nykyihmiselle pyhää ja tärkeää? Mm. sitä pohtivat maakuntajohtaja Asko Peltola, piispa Simo Peura ja kaupunginjohtaja Satu Kankare. Juontajana oli
Jorma Kallio, joka kertoi alkujuonnossa tutkimuksesta, jonka mukaan suomalaiselle pyhiä asioita ovat mm. rakkaus, läheiset ihmiset, rauha, oma koti, lepo ja turvallisuus. Vain 1 % suomalaisista kokee että mikään ei ole heille pyhää. Jokainen määrittelee pyhän omalla tavallaan, mutta se on jotain, mitä arvostamme.
Asko Peltola päätyi pohdinnoissaan kahteen termiin: Pyhä pysäyttää, koska pyhän kokeminen edellyttää yleensä pysähtymistä. Kuolema ja syntymä ovat pyhiä hetkiä, jolloin tapahtuu jotain ainutlaatuista. -Itselleni pyhä hetki oli se, kun sain pitää ensimmäistä kertaa lastenlastani sylissä. Myös läheisen ihmisen kuolema ja hetki nuotiotulen äärellä ystävän seurassa ovat olleet minulle pyhiä hetkiä, sanoo Peltola ja muistuttaa, että pyhän kokeminen edellyttää nöyrtymistä selittämättömän edessä.
-Vaalikaamme pyhää, ei pahaa, hän sanoi.
Lopuksi lauluryhmä Sikermä ja Houseband esittivät koskettavia lauluja ja saimme viettää ehtoollishetkeä, jossa olikin hyvä hetki antaa pyhän koskettaa. Liturgina toimi Matti Salomäki.