Ohjeet kirkollisiin toimituksiin

18.3.2020 10.58

OHJEET KIRKOLLISIIN TOIMITUKSIIN

Poikkeustila on tuonut muutoksia myös kirkollisiin toimituksiin. Kasteita, häitä ja hautajaisia voidaan edelleen viettää, mutta muistaen kokoontumisrajoitus, jonka mukaan yli 10 hengen kokoontumisia ei sallita. Kertauksena ja selvennyksenä tällä hetkellä voimassa olevat käytännöt:

-lapsi suositellaan kastettavan ilman tarpeetonta viivytystä, mielellään ennen kuin hän täyttää kaksi kuukautta. Kastejuhla suositellaan pidettävän seurakunnan tiloissa. Läsnä voivat olla lapsen vanhemmat, sisarukset ja kummit. Muut läheiset voivat seurata juhlaa esimerkiksi etäyhteyden välityksellä.

-myös avioliittoon vihkimistä koskee 10 hengen kokoontumisrajoitus. Vihkimisen voi siis toteuttaa tällä kokoonpanolla nyt poikkeustilan aikana tai sen voi siirtää myöhempään ajankohtaan.

-hautaus suositellaan toimitettavan ilman tarpeetonta viivytystä, yleensä 2-3 viikon kuluttua kuolemasta. Hautaus suositellaan toimitettavan haudalla. Huonolla kelillä kappelikin on käytettävissä. Läsnä voivat olla vainajan leski, vanhemmat ja lapset. Muut läheiset voivat seurata juhlaa esimerkiksi etäyhteyden välityksellä. Muistotilaisuus voidaan pitää joko kappelissa ennen hautaan laskemista tai sitten myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana esimerkiksi syksyn aikana.

-toimituskeskustelut käydään ensisijaisesti puhelimitse. Kaikista toimitukseen liittyvistä asioista ja voimassa olevista käytännöistä voi keskustella toimittavan papin kanssa.