Jumalanpalvelusradioinnit siirtyvät vuoden vaihteessa nettiin

27.11.2019 10.05

AlttariPäiviAila_S.jpg

Tarja ja Hannu Harjun omistama Kevyt kanava Oy on myynyt toimintansa Sanoma Media Finlandille. Tästä johtuen 30 vuotta jatkuneet suorat jumalanpalvelusradioinnit Lapuan tuomiokirkosta päättyvät vuoden vaihteessa taajuudella 96,9 MHz. Kanavan tulevaan ohjelmasisältölinjaan eivät kuulu suorat pitkät paikalliset lähetykset, kuten jumalanpalvelukset, urheilu- ja muut tapahtumaselostukset.

-Laajentuessaan valtakunnalliseksi kanavaksi Aito Iskelmän alueelliset ohjelmaosuudet eivät lopu, mutta niiden pituuksia lyhennetään ohjelmaformaatin mukaisesti lyhyemmiksi, jolloin puhutaan minuuteista eikä tunneista. Myös kanavien aluekuuluvuusjaot muuttuvat laajemmiksi, joten pienemmille alueille suunnatut ohjelmat eivät olisi enää teknisesti mahdollisia. Lisäksi jumalanpalvelukset ja monet urheilulähetykset ovat kestoltaan hyvin vaihtelevia, mikä sekin vaikeuttaisi yhtenäisen valtakunnallisen ohjelmakartan toteuttamista, sanoo radiojohtaja Jussi Suvanto Sanoma Media Finlandista.

Seurakunta otti tiedon vastaan yllättyneenä.
-Tämä oli odottamaton uutinen. Radioseurakunta on ollut jumalanpalveluksia toimittaville suuri näkymätön kuulijoiden joukko jo niin pitkään. Palautetta jumalanpalveluksista on tullut yllättävän kaukaakin. Moni kuulija on tullut tuntemaan jumalanpalveluksen toimittajat nimen omaan äänen kautta. Ikääntyneillekin on ollut tärkeää kuulla jumalanpalvelus omasta seurakunnasta ja itse asiassa on aika harvinaista, että se on ollut mahdollista, kertoo tuomiorovasti Matti Salomäki tuomiokirkkoseurakunnasta.

Myös Hannu Harju harmittelee, että jumalanpalvelusradioinnit loppuvat 30 vuoden jälkeen.
- Olen kieltämättä surullinen, että jumalanpalvelusradioinnit nyt loppuvat. Ymmärrän kuitenkin, että vuosien saatossa maailma on muuttunut ja digitaalisuus muuttaa tätäkin asiaa. Ja harva asiahan nykyään kestää 30 vuotta täysin muuttumatta. Itse pääasiahan tässä on silti kestänyt ajan hammasta jo yli 2000 vuotta eikä se horju, toteaa Hannu Harju ja kiittelee hyvästä yhteistyöstä seurakunnan kanssa.

- Jumalanpalvelukset ovat olleet aina hyvin kuunneltuja lähetyksiä. Suurimmat kuuntelijaryhmät ovat olleet ihmiset, joiden lähteminen kirkkoon on vaikeaa, kuten esim. lapsiperheet. On myös ihmisiä, jotka eivät halua tunnustaa kuuntelevansa hengellisiä ohjelmia vaan lähtevät vaikkapa autoajelulle kuunnellakseen muilta salaa, sanoo Harju.

Jumalanpalvelukset pyritään tallentamaan

Kirkkoneuvosto käsitteli jumalanpalvelusradiointiasian kokouksessaan 26.11. ja päätti hankkia suoratoistopalvelun, joka on käytössä jo useissa seurakunnissa. Palvelu mahdollistaa jumalanpalveluksen kuuntelemisen reaaliaikaisesti Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan nettisivujen kautta.

-Nettisivuillemme osoitteeseen www.lapuantuomiokirkkoseurakunta.fi tulee linkki vuoden vaihteeseen mennessä, jonka kautta jumalanpalvelusta pääsee reaaliaikaisesti kuuntelemaan. Saman linkin kautta voidaan jatkossa välittää myös muita tilaisuuksia. Suunnitelmissa on myös tallentaa jumalanpalvelukset niin, että ne ovat nettisivujen kauttaa kuunneltavissa myöhemminkin, kertoo seurakunnan tiedottaja Minna Ylimäki-Hemminki ja muistuttaa, että muutos on myös mahdollisuus. Linkin kautta jumalanpalvelusta pääsee kuuntelemaan vaikka olisi lomamatkalla toisella puolella maailmaa.

Jumalanpalvelusradioinnin loppuminen on kuitenkin iso ja harmillinen asia, johon seurakunta ei voinut vaikuttaa.
-Lapualla on monia ihmisiä, jotka eivät pääse kirkkoon vaikka haluaisivat. Heille radiojumalanpalvelus on ollut tärkeä yhteys kotiseurakuntaan, sanoo Minna Ylimäki-Hemminki ja muistuttaa, että jumalanpalveluksia kuuluu muiltakin radiokanavilta.
Seurakunnan omaa jumalanpalvelusta pääsee jatkossa kuuntelemaan Järviradion kautta viisi kertaa vuodessa ja niistä kerrotaan aina etukäteen kirkollisissa ilmoituksissa ja seurakunnan Facebook-sivuilla.

-Nyt on tärkeää, että nuorempi polvi auttaa ikäihmisiä kuuntelemaan kanavaa seurakunnan nettisivujen kautta, sanoo Matti Salomäki ja toivoo, että ne jotka ovat tottuneet kuuntelemaan radioista jumalanpalveluksen, tulisivatkin nyt mahdollisuuksiensa mukaan kirkkoon.