Lapuan urkufestivaali tarjoaa oopperaa ja urkuelämyksiä

9.8.2018 09.12

IMG_9290_THUMB.jpg

Lapuan kahdeksas urkufestivaali järjestetään 21.-23.9.2018 tuomiokirkossa. Urkufestivaali alkaa pe 12 koululaiskonsertilla ja päättyy sunnuntaina YLE1:n radioimaan juhlajumalanpalvelukseen ja Ilmajoen oopperakuoron konserttiin. Juhlajumalanpalveluksessa saarnaa tuomiorovasti Matti Salomäki ja urkurina on Olli Kinnunen ja kanttorina Riitta Jukkola. Myös tuomiokirkon kuoro esiintyy. Urkufestivaalin ohjelmassa on lauantaina kaksi konserttia ja illan viimeisenä järjestetään tuttuun tapaan urkumaraton, jossa kuullaan festivaalin kaikkia esiintyjiä.

Urkufestivaalin ohjelma on uudistunut ja oopperaakin on tarjolla. Tapahtumassa nimittäin esiintyy Ilmajoen musiikkijuhlien 45-henkinen
oopperakuoro. Noin tunnin mittaiseen Kauneimmat ja vaikuttavimmat
kuoroaariat kautta aikojen -konserttiin on valittu musiikkia Kekkosesta,
Taipaleenjoesta, Lakeuksien Lukosta ja Mannerheimistä. Oopperakuoron lisäksi viikonlopun aikana esiintyvät Jean-Baptiste Monnot Ranskasta, Markus Wargh Ruotsista, David Timm Saksasta, Kajaanin kanttori Olli Kinnunen sekä slovenialaislähtöinen Rudolf Cerc, joka on myös Urkufestivaalin taiteellinen johtaja.

- Kokonaisuus on kruusailematon ja vaikuttava. Urkurit ovat valinneet
yhteistyössä Rudolf Cerc'in kanssa vaikuttavimmat osat omista repertuaareistaan ja yhdistyksen ajatus on se, että samalla kun kuullaan uutta ja iskevää ohjelmistoa, sinne väliin sijoitetaan musiikkia, joihin kävijöillä on helppo samaistua - siis "tuttuutta ja turvallisuutta urkujen pauhun keskellä" - noin kuvaannollisesti sanoen, kertoo Kari Nirha, joka on toiminut Lapuan urkufestivaaliyhdistyksen
puheenjohtajana vuodesta 2016. Sitä ennen urkufestivaalia luotsasi Paula Pääkkönen.

****

Kuvassa ovat Urkufestivaalin taiteellinen johtaja Rudolf Cerc, Lapuan urkufestivaaliyhdistyksen puheenjohtaja Kari Nirha sekä hallituksen jäsen Jukkasakari Salomäki.