Uutislistaukseen

Tuomiokirkon tekstiilien sarja valmis

NETTIKUVA.jpg

Tässä tekstiilitaiteilija Henna Mantereen tekemät kasukat, joita liturgi käyttää ehtoollisjumalanpalveluksessa. Väri vaihtuu kirkkovuoden mukaan. 

Tuomiokirkon koko kirkkotekstiilien sarja on nyt valmis. Tekstiilitaiteilija Henna Mantereen suunnittelema ja toteuttamana upea kokonaisuus valmistui kuuden vuoden aikana. Kokonaisuuteen kuuluu kirkkovuoden viidessä eri liturgisessa väreissä olevat antependiumit, lukupulpetin liinat, kirjaliinat, bursat, stolat, kalkkiliinat ja kasukat. Yhteensä 67 erillistä tekstiilikappaletta. Viimeisimpänä valmistui ja otettiin käyttöön valkoinen kasukka ja stolat tuomiokirkon messussa sunnuntaina 4.2. 
-Tämä oli ihana projekti. Olen kiitollinen kotiseurakunnalleni, että sain tämän toteuttaa. Tuntuu, että olen tekstiilitaiteilijana löytänyt lajini ja näitä haluan tehdä lisää, iloitsee Henna Mantere.
Kaikki alkoi vuonna 2018, kun Henna valittiin alustavien suunnitelmien perusteella kirkkotekstiilien tekijäksi usean hakijan joukosta. Sitä ennen oli todettu, että yli 40 vuotta vanhat kirkkotekstiilit olivat jo huonossa kunnossa, haalistuneita ja kuluneita. 

Suomen kauneimmat kasukat

Koska kirkkotekstiilien pitää kestää kulutusta, Henna valitsi materiaaliksi villan. Villa on myös likaa hylkivää ja ihanteellinen materiaali työstää. Kuviot kankaisiin hän teki käsin kirjomalla. Kirkkotekstiilien tekeminen vei tekijänsä syvällisesti myös kirkon sanoman äärelle.
-Osallistuin jo pienenä seurakunnan päiväkerhoon, josta mieleen ovat jääneet ihanat askarteluhetket ja monet opetukset. Päiväkerhon vaikutus yltää selvänä näihin tekstileihin saakka, hän kertoo kiitollisena.
Uusista tekstiileistä löytyy kirkollista symboliikkaa, kuten alfa ja omega, kala, kyyhkynen, ruisleipä, puu, tiimalasi, vaaka, voitonseppele, enkeli ja taivastie. Tekstiilien tarkoituksena on avata kuvin ja värein kirkkovuoden luonnetta, sanomaa ja puhutella seurakuntalaisia ja sen ne ovat tehneetkin. Lapuan oma tekstiilitaiteilija on saanut lukemattomat kiitokset ja kannustukset seurakunnalta ja seurakuntalaisilta. 
-Tuntui hyvältä, kun joku sanoi, että nyt meillä on Suomen kauneimmat kasukat tai se palaute, kun joku kertoi, että tekstiilien symboliikka vahvisti hänen suhdettaan kotikirkkoon. Monet ovat olleet myös iloisia siitä, että tekstiilit ovat lapualaista tekoa. 
Tekstiilejä pääsee tarkemmin tutkimaan kesällä, kun tuomiokirkko on avoinna matkailijoille kesä-heinäkuussa arkisin klo 11-18. Kirkon kesäoppaiden mukaan osa kävijöistä on tullut aikaisempina kesinä kirkkoon nimenomaan nähdäkseen uudet tekstiilit.  

Minna Ylimäki-Hemminki

 

9.2.2024 08.47