Uutislistaukseen

Biography Dariia Lytvishko-1 kopio.jpg Ukrainainalainen Dariia Lytvishko konsertoi tuomiokirkossa 24.7.

Suvisunnuntain konserttisarja yllättää monipuolisuudellaan

9.6.2022 10.37

Tuomiokirkkoseurakunnan Suvisunnuntain iltamusiikkisarjan aloittaa tuomiokirkossa 3.7. klo 19 lapualaissyntyiset laulaja-lauluntekijä Juha Lagström ja Laura Sippola, jotka soittavat kappaleitaan kotiseutunsa herättämistä tuntemuksista ja ajatuksista.
-Kappaleet toimivat vuoropuheluina, keskustelunavauksina, havahduttajina ja kommentoijina, he lupailevat. 
Heinäkuun toisena sunnuntaina 10.7. on tuomiokirkossa perinteinen tangokuninkaallisten konsertti. 17.7. Lapualle saapuu Moskovan Bolshoi-teatterin Nuorten solistien ohjelmasta valmistunut sopraano Utarid Mirzamova, joka on nouseva kansainvälinen oopperatähti. Hän on esiintynyt mm. Bolshoi-teatterin historiallisella näyttämöllä ja Beethoven-salissa,  Permin oopperatalossa, Orfeo Musiikkifestivaalilla Italiassa sekä nousevien tähtien festivaalilla Itävallan Linzissä. Esitettyään kritiikkiä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan hän joutui lähtemään kotimaastaan ja jättämään kiinnityksensä Permin oopperataloon. Nyt hän rakentaa uutta elämää Euroopassa. Iltamusiikissa kuullaan upeita aarioita mm. suurista kirkkomusiikkiteoksista sekä urkuri Marko Koskisen tarjoilemia urkumusiikin helmiä. 

Urut soivat Ukrainalle

Kesäiltana 24.7. Lapuan tuomiokirkon urut soivat Ukrainalle. Ukrainassa 1995 syntynyt Dariia Lytvishko aloitti musiikkiopintonsa kotikaupungissaan Lutskissa. Sittemmin hän siirtyi Saksaan opiskelemaan kirkkomusiikkia korkeakoulussa Herfordissa, jonka maisteriohjelmasta hän valmistui tänä kesänä. Monipuolisena kirkkomuusikkona hän on esiintynyt sekä musiikinjohtajana, laulajana että urkurina. Venäjän hyökättyä Ukrainaan hän on aktiivisesti esiintynyt Ukrainan hyväksi järjestetyissä konserteissa yhdessä venäläissyntyisen urkuriystävänsä Olga Zhukovan kanssa. Lapuan suurilla uruilla Dariia Lytvishko soittaa loppututkintonsa ohjelmistoa Bachin suurista teoksista Widorin urkusinfoniaan ja Hindemithin Sonaattiin. Heinäkuun viimeisenä sunnuntaina on vuorossa ahkerasti konsertoiva kitaristi Santeri Rautiainen. Hänen konserttinsa ohjelmisto sisältää kitaramusiikkia 1700 ja 1800-luvulta. Lisäksi kuullaan Olli Mustosen sävellys "Jehkin Iivana" sonaatti kitaralle. Teos on inspiroitunut karjalaisen runolaulaja jehkin Iivanan eskapistisesta säveltaiteesta. 

Suvisunnuntain iltamusiikkikonsertteihin on vapaa pääsy, mutta ohjelma maksaaa 10 €. Ennen konsertteja klo 18-19 tapulikahvio on avoinna lapsikuoro LauLuxin hyväksi.