Lapua1976 -elokuva ja surun kohtaaminen

Suruteema

Tervetuloa!

Kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa on mahdollisuus palata Lapua 1976 -elokuvan herättämiin ajatuksiin toimittaja Ariel Neulaniemen johdolla lauantaina 6.4. klo 15. Tilaisuuden otsikkona on ”Joko nyt saa surra yhdessä?”. Suruteemaa ovat pohtimassa ohjaaja Toni Kurkimäki, tuottaja Pekka Pohjoispää, tuomiorovasti Jussi Peräaho sekä MIELI Kriisikeskus Seinäjoen toiminnanjohtaja Elina Anttila-Varpula.
Lapuan kaupungin ja Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan järjestämän tapahtuman ideoi Ariel Neulaniemi katsottuaan Lapua 1976 -elokuvan.
-Olin muuttanut juuri takaisin Etelä-Pohjanmaalle 20 vuoden tauon jälkeen. Samalla ihmettelin, miksi tämä räjähdys on mennyt minulta muutoin kuin otsikkotasolla ohi. Elokuva oli kuin isku palleaan. En voinut edes kuvitella, miten syvä tragedia on ollut kaikille lapsille tai puolisonsa, sisaruksensa tai ystävänsä menettäneille. Ymmärsin kuitenkin elokuvaan mennessä, että monelle surusta puhuminen oli ymmärrettävästi vaikeaa, mutta jopa vaikenemiseen asti, pohdiskelee Ariel Neulaniemi.
Koska räjähdystä seurasi kriisiavun käynnistäminen Suomessa, on hyvä kysyä, voimmeko jo surra yhdessä. Onko suomalainen kulttuuri avoimempi tähän? Miten siis kohdata suru? Entä silloin, kun se odottamaton suru tuleekin sivuovesta omaan kotiin. Mitä työkalupakissa pitäisi olla? Näihin teemoihin ja Lapua 1976 -elokuvan mukanaan tuomiin yllätyksiin palataan kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa.