Hautausmaakierroksilla kuulee kiehtovia tarinoita

20.5.2019 08.42

Pentti Haukkala2_L.jpg

Opastetuille hautausmaakiertokävelyille on mahdollisuus osallistua maanantaisin 24.6.-5.8. Lähtö on Simpsiön siunauskappelilta, josta alkaa 1,5 tunnin kierros. Kierroksen aikana kuulee monia kiehtovia tarinoita ja muistoja Lapuan ja maakunnan historiasta, suvuista, papeista ja valtiopäivämiehistä ja näkee eri aikakausien hautamuistomerkkejä ja kirkollista symboliikkaa. Oppaina toimivat Maritta Sipilä ja Hilkka Koivusalo. Viime kesänä kierroksilla oli mukana noin 150 henkilöä. Sopiva ryhmä on 10-12 henkilöä. Silloin kaikki kuulee, eikä letka muodostu liian pitkäksi.

-Yhtään kertaa ei ole ollut niin, etteikö ketään olisi tullut vaikka olisi ollut kuinka sateinen ja huono sää tahansa, sanoo Maritta Sipilä. Hautausmaalla on joitain hautamuistomerkkejä, joiden ohi ei voi mennä.

- Muistan toteamuksen eräältä mukana olleelta ihan opaspolkuni alkuajoilta: "Tyttö sinä menit Vihtori Kosolan haudan ohi!" Paikkasin sen hetimmiten, ja sen jälkeen en ole uskaltanut mennä kysyeisen haudan ohi, vaikka aikataulu olisi niin vaatinut, sanoo Sipilä.

Kierrokselle aina uudestaan

Pentti Haukkala laskee käyneensä hautausmaakierroksilla kuusi tai seitsemän kertaa.
-Siitä on tullut jo kesäperinne, hän sanoo ja kertoo käyvänsä usein muutenkin kävelemässä hautausmaalla, josta löytyvät mm. äidin ja isän haudat. Vastaan tulee myös monta muuta tuttua hautaa ja nimeä.

-Tykkään kulkea täällä ja jutella ihmisten kanssa, hän sanoo ja kertoo olevansa kiinnostunut historiasta ja toimineensa sukuseuran puheenjohtajana.

Pentti Haukkala on myös kolmatta kautta kirkkovaltuutettuna ja on toiminut 2,5 vuotta vapaaehtoisena hautausavustajana. Saavutus on myös 15 lasta ja 75 lastenlasta!
-Nyt kun lapset ovat aikuisia, on aikaa omille menoille ja osallistun mielelläni seurakunnan toimintaan.

-Hautausmaakierroksilla tapaa entisiä lapualaisia, jotka ovat tulleet kotiseutukierrokselle, hän kertoo ja rohkaisee mukaan kaikkia, sillä hautausmaa on monien mielenkiintoisten tarinoiden paikka. Kiertokävelyitä on järjestetty Simpsiön hautausmaalla vuodesta 1998. Aloitteen teki tuolloin Seppo Tamminen, joka toi kiertokävelyidean Tampereelta Pohjanmaalle.
Palvelun järjestävät Lapuan tuomiokirkkoseurakunta ja Lapuan kaupunki.