Väinö Raivio saapui kotiin pitkältä sotareissulta

18.5.2018 08.03

Keskiviikkona 16.5. kauniina kesäpäivänä kotiin saapui pitkältä sotareissulta sankarivainaja Väinö Raivio. Omaiset olivat Simpsiön hautausmaalla vastassa, kun puolustusvoimien auto toi arvokkaasti arkun Lapualle. Tunteet olivat pinnassa, kun pitkä odotus ja hartaat toiveet täyttyivät. Väinö Raivio, jota Väiskiksi sanottiin, saapui kotiin.
-Tätä hetkeä on odotettu kauan. Muistan kuinka isä usein eläessään puhui Väinö-veljestään ja toivoi, että veli löytyisi, sanoo Antti Raivio.
Toive Väinön löytymistä heräsi, kun tuli tieto toisen lapualaisen Arvo Johannes Marttilan löytymisestä. Olihan miehet olleet samalla taistelutantereella Taipaleenjoelta Terenttilässä ja kadonneet samaan aikaan.
-Saimme tiedon Väinön löytymisestä ja tunnistamisesta päivää ennen kun oli Marttilan siunaustilaisuus. Se oli merkittävä päivä, kertoo Antti Raivio.

Pieni poika jäi ilman isää

Väinö Raivio syntyi Lapualla 20.11.1913. Hän avioitui 30-luvulla Helga Joensuun kanssa ja heille syntyi Martti-poika. Talvisodan alettua Väinö katosi 20.12.1939 ollessaan 26-vuotias. Martti-poika oli tuolloin vain muutaman kuukauden ikäinen. Ensimmäistä yhteistä joulua ei ehditty viettää.
Väinö muistetaan avuliaana ja ystävällisenä ihmisenä, jota jälkipolvi ei ole unohtanut. Kuvia on säilynyt paljon ja niitä on usein katseltu, varsinkin viime viikkoina.

-Lapualla asuva, Väinön veljen tytär Laura Prinkkilä muistaa vielä sen hetken, kun isäni Onni ja hänen veljensä Väinö lähtivät sotaan. Laura oli saattamassa heitä ja hän oli paikalla myös silloin, kun Aatu Raivio, poikien isä toi tiedon Väinön kaatumisesta, kertoo Antti Raivio.

Sotilaallinen siunaus

Pastori Jukka Tuppurainen siunaa sankarivainaja Väinö Raivion haudan lepoon ja kotiseurakunnan multiin la 9.6. klo 10 Lapuan tuomiokirkossa. Arkku lasketaan kirkkopihan sankarihautausmaahan. Kaikille avoin siunaus- ja muistotilaisuus sekä hautaus toimitetaan sotilaallisin menoin kunnialaukauksineen. Paikalla ovat mm. puolustusvoimat, veteraani- ja reserviläisjärjestöt ja Lapuan veteraanikuoro.

Markku Kiikka Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksestä luovutti arkun Antti Raiviolle.

Sankarivainaja Väinö Raivion omaiset olivat vastaanottamassa arkkua Lapuan Simpsiön siunauskappelilla.

Tässä perhe vielä koossa. Isää jäivät ikävöimään Martti-poika sekä puoliso Helga.