Muistolistapalvelu Herättäjän Kirjakaupassa päättyy tietosuojalain vuoksi 25.5.

15.5.2018 11.29

osanotto580_THUMB.jpg

Muistolistapalvelu on ollut käytössä Lapualla Herättäjän Kirjakaupassa jo vuosikymmeniä mutta palvelu päättyy 25.5, jonka jälkeen listat poistuvat. Suomen ja Euroopan unionin tietosuojalain tuomien vaatimusten vuoksi seurakunta ei voi enää toimittaa tietoja vainajista tai heidän omaisistaan ulkopuolisille tahoille.

-Tietosuoja-asetuksen tavoitteena on parantaa yksilön mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, kuka säilyttää hänen henkilötietojaan, mitä hänen henkilötiedoillaan tehdään ja tehdä läpinäkyväksi se, kuinka yritykset ja yhteisöt yksilöiden henkilötietoja käsittelevät. Vaikka säännökset on tehty ensisijaisesti Facebookin ja Googlen kaltaiset toimijat mielessä, tulee jatkossa myös seurakuntien, kuntien ja valtion noudattaa samoja sääntöjä, kertoo lakimiesasessori Tuomas Hemminki Lapua hiippakunnan tuomiokapitulista.

-Tietosuoja-asetus haastaa myös monet seurakuntien perinteiset ja hyväksi havaitut toimintatavat. Seurakunta ei voi enää esimerkiksi samalla tavoin julkaista lehdissä tai netissä viisikymmentävuotta sitten ripiltä päässeiden nimiä tai toimittaa tietoja vainajista seurakunnan ulkopuolisille toimijoille, kuten Herättäjä-Yhdistykselle, kertoo Hemminki.

Muistolistapalvelu on ollut käytössä vuosikymmeniä. Muistolistan on aloittanut yksityinen henkilö, ei Herättäjä-Yhdistys tai Herättäjän Kirjakauppa. Seurakunta on luovuttanut Herättäjä-Yhdistykselle tiedot vainajan omaisista, jonka jälkeen Herättäjä-Yhdistyksestä on oltu yhteydessä omaisiin listan noutamista varten.

-Tiedämme, että muistolistapalvelun päättyminen harmittaa monia, varsinkin kun se on hyvin toiminut. Tilanne ei ole meillekään helppo koska tiedämme, miten tärkeänä se on Lapualla koettu. Mutta tähän tilanteeseen olemme nyt joutuneet, että meillä ei ole muita vaihtoehtoja, kertovat tuomiorovasti Matti Salomäki tuomiokirkkoseurakunnasta ja toimistopäällikkö Hanna Maunula Herättäjä-Yhdistyksestä.

Herättäjän Kirjakaupasta löytyy erilaisia tapoja omaisten muistamiseen mm. suruadresseja, -kirjoja, -kynttilöitä ja -enkeleitä sekä osanottokortteja. Kirkkoherranvirastossa, Torikirppiksellä, hautaustoimistoissa ja kukkakaupoissa on myös myynnissä suruadresseja.