Aino Koski teki taulut Lapuan sankarivainajista

14.8.2017 10.04

Aino KoskiNETTI_L.jpg

Elämäntyönsä luokanopettajana tehnyt Aino Koski sai pari vuotta sitten idean koota yhteen tiedot Lapualle siunatuista talvi- ja jatkosodan sankarivainajista. Vuoden kestänyt urakka valmistui alkuvuodesta ja kaksi taulua on nyt ripustettu seurakuntatalon yläsalin eteisen seinälle. Toisessa on talvisodan ja toisessa jatkosodan sankarivainajat, yhteensä 393 nimeä ja 392 kuvaa. Vain Toivo Rantamäen kuva jäi löytymättä.
Aino myöntää, että taulujen tekemisessä oli iso työ eikä tunteja laskettu.
-Vuoden ajan niitä tein ja tietoja keräilin. Soittelin kaatuneitten omaisille ja saman sukunimen omaaville ympäri Suomen, haastattelin sukututkijoita, soitin maakunta-arkistoon, maistraatteihin ja arkistolaitokselle. Kävin myös kirkkoherranvirastoissa ja kirjastoissa etsimässä puuttuvia tietoja, kertoo Aino Koski.
Aivan alusta hänen ei tarvinnut työtä aloittaa, sillä hyvä pohja löytyi ”Puolesta kansan ja maan” –kirjoista ja Pyhälahden valokuvaamomuseosta.
-Tämä oli mielenkiintoinen projekti ja olen tyytyväinen että se tuli tehtyä, hän sanoo ja muistelee kiitollisuudella talvisodassa kaatunutta isäänsä ja kaikkia niitä, jotka taistelivat sodissa ja antoivat meille vapaan maan.
Tuomiorovasti Matti Salomäki arvostaa suuresti Aino Kosken tekemää työtä, joka nostaa sankarivainajien kallista tehtävää myös jälkipolvien mieliin.
-Nämä taulut antavat konkreettisesti kasvot niille sankarivainajille, joiden muistolaatat ja nimet on tuomiokirkon edessä. Paljon sodassa meni nuoria miehiä, jokaisella kuvalla ja siinä näkyvällä miehellä on oma tarinansa joka taulujen kautta tulee entistä konkreettisemmaksi, kertoo Salomäki.