Miesten aamu

Miesten aamu Keskustan seurakuntatalo

Puhujina Olli Seppänen ja Martti Luomala.

Tervetuloa miehet viettämään aamua yhdessä seurakuntatalon yläsaliin 25.11. klo 10. Puhujina on Olli Seppänen ja  Martti Luomala. Lauletaan toivevirsiä. Aamupalan tarjoaa: K-Maatalous ja Latomäen sähköliike.

Seppäsen aiheena on Jumalan siunaus kansakunnan yllä. Kristinopissa on perinteisesti opetettu, että Jumalan ilmoittaa itsensä erityisesti Raamatun Sanan kautta, mutta myös mm. kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä, mutta myös Suomen kansan eri vaiheissa. Historiasta käsin ei voi eikä tarvitse elää tulevaisuutta, mutta sieltä voi ottaa oppia ja saada rohkaisua nykyhetkeen, sekä turvallisia ja toivorikkaita näkökulmia tulevaisuuteen.

Suomen suhteen tämä on nähtävissä mm. sotavuosien vaiheissa. Viisi sodan vuotta jätti kipeät arvet monen ihmisen ja perhekunnan elämään. Useat kärsivät niistä vielä tänäkin päivänä. Sota lähensi myös monien suhdetta elävään Jumalaan. Häntä huudettiin avuksi myös valtionjohdon kehotuksesta niin rintamalla kuin kodeissa ja kirkoissa. Uskollisuudessaan ja armossaan Jumala, kaiken kärsimyksen keskellä, antoi Suomen säilyä itsenäisenä. Vaikka käytännön toimet suorittivat miehet ja naiset niin rintamalla kuin kotirintamalla, vaikutti Jumala sen, että Suomi selviytyi.  Hänen hyvä kätensä oli kansakuntamme yllä. Meille ovat tuttuja sanonnat ”Talvisodan ihme” ja ”Jatkosodan torjuntavoitto”. Olemme kuulleet lukuisia puheita tai lukeneet kirjoista aidoista sankariteoista. Harvemmin kuulee tai voi lukea Jumalan läsnäolosta ja vaikuttamisesta niiden toteutumiseksi. Jumalan siunaus oli Suomen kansan yllä.

Profeetta Jeremian kautta Jumala muistutti ja rohkaisi Juudan kuningaskunnan asukkaita: ”Näin sanoo Herra: -- Pysähtykää ja katsokaa, minne olette menossa, ottakaa oppia menneistä ajoista! Valitkaa oikea tie ja kulkekaa sitä, niin löydätte rauhan.” (Jeremia 6:16a) Viesti on ajankohtainen myös nykypäivän Suomen kansalle.